zondag 6 april 2014

Patroon etui van granny's

Hier de werkbeschrijving van het etuitje van granny squares. Ook voor beginners is dit prima te doen.
Nodig:
lapje vilt (A4 formaat) (20 x 30 cm)
rits 20 cm
haaknaald nr. 3
katoen (hier gebruikt: Catania van Schachenmayr)
(stop)naald
naaigaren (in de kleur van je etui of katoen)
naaimachine


Eerst hebben we een lapje vilt (A4 formaat) dubbelgevouwen, er een rits in genaaid, en de zijkanten dichtgenaaid. Toen een lap van 15 granny squares gehaakt.
Iedere granny square bestaat uit 3 toeren. We hebben ze aan elkaar gehaakt met de join-as-you-go-methode. (Waarbij je iedere tussenliggende losse vervangt door een hv om de losse-ruimte van de andere granny heen.)

Om het lapje maakten we een toer van stokjes.(in iedere steek 1 stokje).  Op de hoeken deden we (1 stokje, 1 losse, 1 stokje) in dezelfde steek.


Het lapje hebben we dubbel gevouwen en de zijnaden gesloten, met vasten. Dit is gedaan van boven naar beneden. (Zodat er onder 2 lange draden oveblijven).


Het binnen-etuitje hebben we in het dubbelgevouwen lapje gedaan. 

De rand van stokjes hebben we met naaigaren in bijpassende kleur aan de rits vastgenaaid. (met kleine, overhandse steekjes)
De lange katoenen draden aan de onderkant hebben we dus bewust laten hangen.
Deze hebben we met een scherpe naald doorgestoken naar binnen, tot in de onderste punten van het vilten etuitje.
 We hebben het etuitje binnenstebuiten gedraaid en de doorgestoken draadjes met knoopjes bevestigd onder in de hoekjes. Hierdoor blijft het etuitje mooi in het gehaakte hoesje zitten. De draden hebben we net boven de knoopjes afgeknipt.

Dit is het etuitje, helemaal klaar. 
Uiteraard zijn er heel veel variaties op te bedenken. Qua kleur maar ook qua steken/patroon.
Zoals een hoesje van hartjes eromheen.


Of in plaats van een etui van een dubbelgevouwen lapje vilt, een tas van 2 grote lappen vilt, op elkaar genaaid met rits. 
Dan krijg je zoiets:

Dit tasje is gemaakt met een hartjespatroon, hier gevonden. In plaats van heen en weer te haken hebben we het patroon enigszins aangepast en rond gemaakt. Wil je dit hartjespatroon rondhaken dan heb je een veelvoud van 7 nodig. (in dit geval begonnen met een ketting van 126 lossen).
Na het hartjespatroon hebben we enkele toeren vasten gehaakt, in alle gebruikte kleurtjes. Dit geeft een mooi, terugkerend patroon waardoor het een mooi geheel wordt. Bij de tas hebben we een hengsel gemaakt met vasten, in de lengte gehaakt (ongeveer 200 lossen, hierop 6 toeren vasten gehaakt) en deze bevestigd aan de zijkant van de tas. 
Maar een granny stripe of gewone streepjes of andere vierkantjes: er zijn meer dan genoeg mogelijkheden. Een beetje uitproberen met de hoeveelheid lossen, of de hoeveelheid vierkantjes, maar dat is juist het leuke om te doen, vinden wij. Het zelf bedenken en steeds weer iets anders proberen. En het resultaat is zo leuk! De tas wordt door onze dochters zeer intensief gebruikt! Door de vilten binnenkant is het goed dicht, zodat er niets doorheen valt, en door de gebruikte katoen is het tasje ook nog prima te wassen. (wel op 30 graden of wolwas!)

1 opmerking: